Alles wat je moet weten over exotisch wild

De bladeren van de bomen verkleuren van groen naar geel en rood. Langzaam vallen de blaadjes op de grond. De herfst is begonnen! En de winter is in aantocht… Voor vele kookliefhebbers is dit de tijd van het jaar om heerlijke stoofpotjes te bereiden. Stoofpotjes met wild vlees zijn razend populair. En ook tijdens de feestdagen is wild een geliefd gerecht. Maar heb je er wel eens aan gedacht om exotisch wild te bereiden?

Wat is exotisch wild?

Exotisch wild is wild van exotische dieren. Je raadt het vast al; exotische dieren leven niet in Nederland en zelfs grotendeels niet eens in Europa. Het vlees van deze dieren komt dus uit landen buiten Europa. Denk bijvoorbeeld aan landen in Zuid-Amerika, Azië en Afrika.

Maar hoe kan het dan dat wij in Nederland toch kunnen genieten van een heerlijk stukjes exotisch wild? Dat komt omdat het vlees direct wordt ingevroren wanneer het naar Nederland wordt vervoerd. Zo behoudt het vlees haar heerlijke smaak en blijft de kwaliteit intact.

Je vraag je nu vast af: welke dieren worden verstaan onder exotisch wild? Er is een breed scala aan exotische wilde dieren die je kunt eten. Denk hierbij onder andere aan:

  • Krokodil
  • Kangoeroe
  • Kameel
  • Struisvogel
  • Zebra

De smaak

Het eten van deze culinaire stukjes vlees in Nederland is populair geworden doordat Nederlanders reislustig zijn. Nederlanders reizen de hele wereld over en maken op hun bestemmingen kennis met de plaatselijke lekkernijen. Daarnaast migreren er natuurlijk ook mensen uit deze exotische landen naar Nederland. Zij openen bijvoorbeeld een restaurant in Nederland en laten de Nederlanders op hun beurt kennis maken met deze lekkernijen. Veel van deze nieuwe gerechten vallen zo erg in de smaak dat ze het thuis ook willen kunnen maken.

Exotisch wild is heel anders van smaak, omdat de dieren compleet andere dingen eten dan bijvoorbeeld de kippen, koeien en varkens in Nederland. Naast dat het een ware smaakbom is, zit er nog een ander voordeel aan het eten van dit vlees. Het wild is namelijk hartstikke voedzaam. Dit komt omdat het vlees vol met proteïne en mineralen zit. Ook is het vlees mager. Dat betekent dat het vetarm is. Lekker én gezond dus!

De bereiding

Goed om te weten, is dat de bereiding van het exotische vlees helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je kunt het bereiden in een gewone pan, maar ook in de oven, op de barbecue of grill. Houd er wel rekening mee dat je andere kruiden gebruikt dan de kruiden waar je normaal het vlees mee kruidt. Doordat het vlees anders van smaak is, kun je sommige kruidencombinaties beter achterwege laten. Het poeliersbedrijf waar je het wild koopt, kan je natuurlijk voorzien van advies om het vlees zo lekker mogelijk klaar te maken. Ze kunnen je van alles vertellen over de bereiding en wat je er bij kunt eten.

Wat denk je? Ga je jezelf binnenkort verwennen met een heerlijk stukje exotisch wild? Dan wil je natuurlijk weten waar het verkrijgbaar is. In Nederland zijn een aantal poeliersbedrijven die exotisch wild in hun assortiment hebben. Eén daarvan is Cuno Moormann & Zn BV in Goor. Het bedrijf is BRC gecertificeerd en werkt volgens de Europese regelgeving over HACCP.

Lees meer…