Bouwmediation is voor veel partijen van groot belang

De bouwwereld is heel erg dynamisch en dat heeft veel voordelen. Er zijn prachtige projecten die worden opgezet met geweldige eindresultaten. Maar de bouwwereld heeft ook een keerzijde, want er zijn veel belangen van verschillende partijen die hier een rol spelen. Daardoor is er altijd de kans aanwezig dat er conflicten ontstaan en dat is heel erg vervelend en kan een negatieve uitwerking hebben op diverse vlakken. Daarom is het goed om eens aan bouwmediation te denken. Dat weet ik inmiddels uit eigen ervaring. Ik ben in diverse rollen in de bouwwereld actief geweest. En dan zie je van dichtbij wat er allemaal kan gebeuren. Als je een bouwproject aan het opstarten bent, zul je snel ontdekken hoeveel partijen erbij betrokken zijn, zoals:

  • Opdrachtgever
  • Architect
  • Aannemer
  • Leverancier

Tijdens zo’n bouwproces heeft iedereen zijn of haar eigen rol, mening en belangen. Daarom is het niet gek als er een keer een meningsverschil ontstaat. Dat weet ik uit eigen ervaring. Een architect wil weer hele andere dingen dan een aannemer, die bijvoorbeeld heel praktisch denkt. Een leverancier heeft ook weer andere belangen dan een opdrachtgever. Daarom is de kans groot dat je een keer bouwmediation moet inzetten om een probleem op te lossen.

Voorkom grote problemen door bouwmediation in te zetten

Bouwmediation speelt steeds een grotere rol in de bouwwereld en dat is heel erg goed. Nog niet iedereen is bekend met het fenomeen bouwmediation en daarom wil ik graag mijn ervaring delen met iedereen die er wat aan zou kunnen hebben in de toekomst. Als je in de bouwwereld werkt, weet je dat er altijd het gevaar van een conflict op de loer ligt. Ik heb dat meerdere keren meegemaakt, bijvoorbeeld tussen een opdrachtgever en de aannemer. Toen de aannemer vond dat de opdrachtgever zich niet aan bepaalde afspraken had gehouden, stopte hij met het project, wat natuurlijk grote financiële gevolgen kan hebben. Ik was ook bij het project betrokken en om erger te voorkomen, besloot ik om voor bouwmediation te kiezen. Ik was zelf te nauw betrokken bij het project, dus ik zou niet als bemiddelaar kunnen optreden aangezien de anderen mij niet als onafhankelijk zouden kunnen zien. Daarom besloot ik voor de bouwmediation aan te kloppen bij BBAN. Dit bedrijf heeft veel ervaring met bouwmediation en is hierin gespecialiseerd. Zij vinden het heel erg belangrijk om door middel van bouwmediation een conflict op te lossen, om bijvoorbeeld grote financiële schade te voorkomen. Hoe langer een project stil ligt, hoe meer tijd en geld dit kan kosten. Daarbij zit niemand te wachten op een rechtszaak, waardoor het allemaal nog meer tijd en geld kan kosten. Om nog niet eens te denken aan wat dat voor negatief effect kan hebben op je reputatie.

Vind de beste oplossing voor iedereen

Mocht er een conflict zijn, dan is het dus van groot belang om dit zo snel mogelijk op te lossen. En dat doe je ten eerste door een goede mediator in te huren die met beide partijen om de tafel gaat om gezamenlijk een oplossing te vinden. Bij BBAN hebben ze geen persoonlijke belangen, dus zij hebben als prioriteit om een oplossing te vinden die voor alle partijen goed is. Zij hebben veel verstand van de bouwwereld, dus zij zijn daarom echt een belangrijke partij om in te zetten. Ze zijn vakkundig en hebben de juiste kwaliteiten om zo’n gesprek tot een goed einde te brengen. Het enige wat er nodig is, is een goede wil. De wil om samen het gesprek aan te gaan en een oplossing te vinden waar iedereen tevreden over kan zijn.